9.2.2021. 4:48:00   
Greške muškaraca, a i žena, kod tuširanja

Slikao: Željko Marušić

Mnogi muškarci, a i žene, nepravilno se tuširaju i peru kosu. Pogledajmo greške koje najviše štete vlasištu i koži tijela.


Previše vrući tuševi

Vrijeme je da shvatite da tuširanjem vrućom vodom nadražujete kožu i uklanjate esencijalna ulja koja su tu da zaštite vašu kožu i kosu.

Za razliku od vrućih, tuširanje hladnom vodom mogu vas razbuditi, poboljšati raspoloženje, poboljšati cirkulaciju i jačati vašu volju. Njemačko iztraživanje iz 1999. godine čak je otkrilo da blaga napetost vašeg živčanog sustava zbog tuširanja hladnom vodom poboljšava vašu otpornost na stres.

Dobro, nisu svi za to. Onda barem koristite tuširanje mlakom vodom! Ili tuširanje na način Jamesa Bonda, počevši od vrućeg i postupno ga pretvarajući u hladan.

 

Prečesto tuširanje

Čistoća je pola zdravlja. Točno, ali i previše čistoće nije dobro. Ako se tuširate četiri puta na dan, osim ako postoji neki medicinski ili po život važan jednostavno ste previše čisti. Za većinu od nas dovoljno je tuširanje jednom dnevno.

Vašoj koži treba malo prirodne masnoće na njoj, osim ako ne želite izgledati kao stari krokodil. A osim ako se ne znojite ili imate vrlo masno vlasište i čelo, potrebno vam je pranje kose svaka dva do tri dana.

 

Predugo tuširanje

Vrijeme je novac ... Ne trošite ga za boravak pod tušem. Ako pod tušem provodite 30 minuta do sat vremena, hajde, izračunajte trošak za tu svu potrošenu vodu. I još to nije nimalo dobro ni za vašu kožu. Deset minuta je dovoljno.

Ili umjesto toga iskušajte vruću vodu u kadi, saunu ili plivajte u bazenu. Saune su izvrsne za kožu budući da pojačavaju cirkulaciju i čiste pore, što znači da ćete imati zdrav sjaj i manje mrlja. Bazeni nisu toliko sjajni za vašu kožu zbog klora, ali barem ćete uštedjeti vodu i malo vježbati.

 

Prečesto pranje kose

Želite čistu kosu i to je sasvim u redu. Ali ako niste proveli vrijeme u zadimljenom prostoru, ne slinite prilikom spavanja ili niste udarnički vježbali, razmislite o pranju kose. Svakim šamponiranjem uklanjate i masnoću s vlasišta. Osim toga nadražit ćete vlasište, a onda će vas početi svrbiti, krenut će grebanje po njemu, a baš ne biste htjeli imati raskrvavljenu glavu, zar ne?

Budući da su šamponi za kosu prepuni kemikalija, potražite šampon koji sadrži sve prirodne sastojke, a to znači da su: bez umjetnih mirisa, sulfata i parabena.

 

Agresivno pranje

Jeste li previše agresivni tijekom pranja kože? Razmislite kakvom snagom prolazite rukama po koži (i vlasištu) i čime se brišete. Ako se nakon pranja i brisanja pogledate u ogledalo i crveni ste znači da ste bili preagresivni. To može dovesti do niza problema.

 

Stavljanje bakterija na sebe

Ako ne koristite novo čisto rublje poslije tuširanja ili kupanja, postajete rasadnik bakterija. Isto tako rublje nikako nemojte držati u vlažnom i toplom prostoru. Najbolje su ladice u spavaćoj sobi.

I još nešto. Rublje uvijek uzimajte ono koje je ispod. Tako će svo biti stalno u opticaju i čisto.

 

Nekorištenje balzama

Ako ga već ne koristite, počnite koristiti regenerator (balzam) za kosu. Nije namijenjen samo za dugu kosu. Dakle, ako vam je kosa duža od centimetra, a koristite šampon za pranje kose, on će ukloniti masnoću s vlasišta. Regenerator će je vratiti. Balzam je još bolji budući da ulazi i remineralizira kosu. 

 

Previše šampona ili regeneratora

Sve što vam treba je mala količina šampona za pranje kose, otprilike veličine badema. Prekomjerna količina šampona samo je gubitak novca. Previše upotrebljenog šampona neće bolje očistiti kosu.

 

Ostavljanje britvice u tuš kabini

Nema ništa loše u brijanju pod tušem. Dapače, brijanje tijela pod tušem je odlična stvar! Ali, sjetite se onoga o ostavljenim stvarima na toplom vlažnom mjestu. Bakterije se tamo nakupljaju, osobito na britvicama. Kasnijim brijanjem takvom britvicom zarazit ćete lice i/ili tijelo. Stoga ih obavezno stavljajte u kupaonski ormarić. Ukoliko je stavljate u posudu uz umivaonik, a isto vrijedi i za četkicu za zube, to nije pametan izbor. 

Prilikom mokrenja (sjetite se kako mokraća odbija od zahodske školjke i prska po vašim golim nogama) i ispiranja zahodske školjke zrakom leti puno bakterija. Stoga nemojte zaboraviti čašu u kojoj držite britvicu (i četkicu za zube) redovito prati i dezinficirati!

 

Ne isprati se pravilno

Ova pogreška može dovesti do nadražaja kože jer šampon zapravo ostaje na vašoj kosi i na dijelovima vašeg tijela, posebno u pukotinama, pregibima i u borama. Dakle, tijelo temeljito isperite.

 

I jedna mala tajna

Budući da šampon za kosu isušuje kožu tijela pazite na količinu upotrebljenog gela ili sapuna za pranje kože kako se ona ne bi isušila. 

Obavezno poslije tuširanja koristite mlijeko ili balzam za kožu.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr