10.2.2021. 3:22:00   
Boja mokraće je razlog za zabrinutost

Koliko ste se puta zabrinuto zagledali u mokraću i pitali odakle neobična boja? Njen miris, gustoća i boja pokazatelji su našeg načina života, od onoga što smo u zadnje vrijeme jeli i pili do bolesti za koje ni ne znamo da od njih bolujemo.

Mokraća je 95 posto voda, a ostatak su mješavina uree, klorida, natrija, kalija, kreatinina i drugih otopljenih iona te razlilčitih organskih i anorganskih spojeva. Najčešća boja je žuta koju uzrokuje urobilin, biokemijska otpadna tvar koja nastaje pri raspadanju starih crvenih krvnih stanica.

Naše tijelo svakodnevno stvara približno dva milijuna novih crvenih krvnih zrnaca i isto toliko ih se rješava.

 

Što znači boja mokraće

Prozirna

Bezbojna mokraća najčešće ukazuje na prekomjernu hidrataciju. Iako nije tako opasna kao dehidracija, prekomjerno pijenje tekućina može razrijediti životno važne soli, primjerice elektrolite, i stvoriti problematičnu kemijsku neuravnoteženost u krvi.

 

Blijeda boja slame

Normalna, zdrava i dobro hidrirana osoba.

 

Prozirno žuta

Uobičajena mokraća.

 

Tamno žuta

Uobičajena boja mokraće koja može ukazivati na blagu dehidraciju.

 

Boja jantara ili boja meda

Vjerojatno ste dehidrirani.


Svjetlonarančasta boja

Vjerojatno ste dehidrirani, ali može ukazivati i na teškoće s jetrom ili žučnim kanalima. Može ukazivati i na to da smo jeli obojanu hranu ili izlučivanje viška B vitamina iz krvotoka.

Savjetujte se s liječnikom.

 

Narančasta boja

Na boju mokraće mogu djelovati neki lijekovi, na primjer rifampin (bakterijski antibiotik) ili fenazopiridin (lijek za smanjenje bolova kod mokrenja).

Savjetujte se s liječnikom.

 

Tamnonarančasta ili smeđa boja

Ta boja može ukazivati na mogućnost da bolujete od žutice, rabdomiolize ili Gilbertovog sindroma (prilično česta nasljedna bolest jetre koja dovodi do nepravilnog metabolizma i povišene količine bilirubins – boje koja je proizvod nastao nakon raspadanja crvenih krvnih zrnaca). Ta boja može ukazivati i na jaku dehidraciju.

 

Ružičasta boja

Vjerojatno ste jeli ciklu, borovnice ili rabarbaru. Ako smo jeli nešto od toga i promijenila se boja mokraće ne moramo liječniku. Ukoliko nije tako moglo bi ukazivati na nevolje. Pogledajte pod crvenu boju mokraće!

 

Crvena boja

Ta boja je zaista razlog za zabrinutost. Krv u mokraći, zvana hematurija, može biti benigna, idiopatska ili znak kamenca u bubrezima, zaraze ili tumora u mokraćovodu. Može ukazivati i na teškoće s prostatom. Čak na trovanje olovom ili živom.

No, može ukazivati i na skupinu rijetkih nasljednih poteškoća, poznatih kao porfirije.

Crvena mokraća je crveno upozorenje da odmah odemo liječniku.

 

Zelena boja

Zelena boja mokraće je najvjerojatnije rezultat pojedenih šparoga, ali i nekih popijenih lijekova ili boja za hranu. Ali može ukazati i na bakterijsku zarazu u mokraćovodu.

Pitajte liječnika.

 

Plava boja

Neki lijekovi i neka hrana mogu mokraću obojati u plavkastu boju iako ta boja može ukazivati na rijetku nasljednu bolest poznatu kao obiteljska hiperkalcemija ili „sindrom plave pelene". Odlikuje ju nepotpuna razgradnja triptofana u crijevima, prehrambenog hranjiva.

Savjetujte se s liječnikom

 

Tamno smeđa ili crna boja

Bezopasni uzroci za nastanak smeđe ili crne boje mokraće su pojedene velike količine rabarbare, fava graha ili aloje. Mokraću potame i neki lijekovi.

Zabrinjavajući su mogući uzroci poput otrovanja bakrom ili fenolom, ali i melanom koji stvara crni urin, nazvan melanurija (previše čestica u mokraći).

Savjetujte se s liječnikom.

 

Bijela i mliječna boja

Te boje mokraće može prouzročiti prevelika količina nekih minerala kao što su kalcij i fosfati, zaražen mokraćovod ili previše pojedenih bjelančevina.

Savjetujte se s liječnikom.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr