11.2.2021. 9:31:00   
Bangladeš proglasio šest područja rada slobodnim od rada djece

Bangladeš 

Vlada Bangladeša proglasila je šest područja: kožarstvo, keramičarstvo, staklarstvo, svilarstvo, obućarstvo i recikliranja brodova usmjereno na izvoz slobodnim od rada djece.

Vlada Bangladeša je u listopadu prošle godine zadužila 10 ministarstava i odjela da utvrde devet ključnih strateških područja za iskorjenjivanje rada djece.

Nakon odluka donesenih na sedmom sastanku Nacionalnog vijeća za skrb o dječjem radu 29. siječnja 2019. godine, i uzimajući u obzir preporuku Odjela za inspekciju tvornica i objekata, osnovan je Nacionalni nadzorni temeljni odbor koji će neke sektore proglasiti slobodnima od dječjeg rada kako bi se zakon postupno ostvario.

Vlasnici šest sektora tada su tvrdili da ne koriste rad djece. Nacionalni nadzorni temeljni odbor tijekom posjeta tvornicama tih sektora u studenom i prosincu prošle godine utvrdio je da su tvrdnje vlasnika istinite.

U Zakon o radu sroji da nitko mlađi od 14 godina ne može biti zaposlen kao tvornički radnik, ali djeca u dobi između 14 i 18 godina mogu raditi lagane poslove koji nisu opasni.

Prema Zavodu za statistiku Bangladeša, 1,28 milijuna djece radi na opasnim radnim mjestima.

Vlada je 2010. godine osmislila Politiku dječjeg rada kako bi osigurala njihov pravilan rast podvrgavajući ih obrazovnim programima i mreži socijalne sigurnosti. Dvije godine kasnije bio je potreban nacionalni plan rada za iskorjenjivanje dječjeg rada, a nakon još godinu dana objavljen je popis poslova opasnih po djecu.

Bangladeš će biti oslobođen od dječjeg rada do 2025. godine u skladu s ciljem održivog razvoja.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr