13.2.2021. 8:03:00   
Domaće kiselo mlijeko

Hrvatska, Slovenija i druge sjeverne zemlje proizvode slično kiselo mlijeko, a u Srbiji, Bosni, Makedoniji i Crnoj Gori, Bugarskoj, Turskoj, na Bliskom Istoku i drugim toplim mjestima domaće kiselo mlijeko proizvode drugačije nego kod nas.

Koristite sirovo mlijeko za pripremu kiselog mlijeka, po mogućnosti nehomogeniziranog i iz mljekomata. A još ako poznate uzgajivača krava…  Time ćete uživati u izvornom okusu kiselog mlijeka bez pojačivača okusa, bez šećera i drugih dodataka.

 

Priprema

Na dno, po mogućnosti glinene, posude stavite malu žličicu kiselog mlijeka na oko 200 ml mlijeka. Ako radite kiselo mlijeko u većim staklenkama, dodajte još jednu ili dvije žličice. Bolje više negoli premalo.

Zatim u čaše ulijte domaće mlijeko i miješajte žlicom. Zagrijte pećnicu na 50° C, stavite u nju staklenke i isključite je. Ostavite ih u pećnici preko noći ili. najmanje 10 sati.

Ujutro će vas razveseliti pogled na skrućeno mlijeko, a na vrhu će se skupiti vrhnje. Dovoljno je zatvoriti staklenke poklopcem i spremiti ih na hladno mjesto. Kiselo mlijeko će trajati nekoliko dana.

 

Odmah do ukusnog obroka

U kiselo mlijeko možete dodati sezonsko voće, poput borovnica ili malina, kako biste u trenu osigurali ukusan i zdrav obrok pun hranjivih sastojaka. Također ga možete obogatiti bućinim ili suncokretovim sjemenkama. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr