24.2.2021. 5:02:00   
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine

Otok Vallisaari (slike: Maija Toivanen i Helsinški umjetnički muzej

Helsinški bijenale 2021., „Isto more", održat će se na Helsinškom arhipelagu na otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine. Helsinški bijenale poziva svjetsku umjetničku zajednicu da preispita kako se održavaju glavni svjetski umjetnički događaji.

Uspostavljanjem odgovornog pristupa izlaganju izložbi, zagovaranjem opredjeljenja za domaće stanovništvo, istodobno promoviranjem održivog turizma, te radom u kontekstu grada Helsinkija i njegovih ambicioznih klimatskih ciljeva - nedavno uvrštenih na A listu vodećih klimatskih gradova u 2020. - Helsinški bijenale želi ponuditi alternativni okvir za bijenale u postpandemijskom svijetu. Na temelju ovih razmatranja, objavljuje svoja vodeća načela i ciljeve za prihvaćanje nove ere:

 

1. Helsinški bijenale ima viziju usmjerenu na budućnost; naglašava odgovornost prema umjetnosti, okolišu i stanovnicima grada.

Zagovarajući ekološku etiku i radikalnu empatiju, Helsinški bijenale poziva nas da preispitamo postojeće obrasce ponašanja. Kulturna povijest i raznoliko okruženje otoka Vallisaari postavljaju strogi okvir za dvogodišnje razdoblje koje će koristiti usmjereni program iz finskog sustava upravljanja okolišem EcoCompass za usmjeravanje proizvodnje i infrastrukture. Uz to, karbonski otisak nastupnog bijenala izmjerit će se što je točnije moguće u kategorijama otpada, nabave, potrošnje energije i logistike i mobilnosti, kako bi se odredilo ciljeve i izgradilo smjernice kako postati potpuno ugljično neutralan događaj (usklađivanje s ambicijom grada da do 2035. postane ugljično neutralan grad). Kao novi događaj u užurbanom svjetskom kalendaru umjetnosti, Helsinški bijenale potvrđuje svoju predanost stvaranju novog prostora za umjetnost i umjetnike koji potiče inovacije i odgovorno djelovanje.

 

2. Helsinški bijenale slavi sintezu umjetnosti, prirode i mora. Zalaže se za stvaranje sigurnih iskustava za bavljenje umjetnošću, u kontekstu otvorenih prostora, čistog zraka i neukroćenih krajolika.

Nekada vojno korišten, Vallisaari je nenaseljeni otok, udaljen samo 15 minuta vožnje trajektom od središta grada. Ukorijenjen u svom pomorskom položaju, Helsinški bienale vjenčao je umjetnost s elementima prirode, potvrđujući važnost konteksta i okoliša izložbe, kao i njenih dobrobitnih svojstava. Iako su neka umjetnička djela smještena uz popločanu vanjsku stazu - omogućavajući neograničene uvjete gledanja, druge instalacije oživljavaju pojedinačne povijesne zgrade i podrume barutane diljem otoka - omogućujući pažljivo mjerenje protoka posjetitelja.

 

3. Helsinški bijenale posvećen je predstavljanju ambicioznih djela finskih i međunarodnih umjetnika koji odgovaraju svijetu oko nas.

Na nastupnom bijenalu "Isto more" predstavit će se većina novih povjerenstava i djela za određena mjesta, uključujući djela Katharine Grosse, Jaakka Niemelä, Tadashija Kawamete, Dafne Maimon i Marje Kanervo. Uz svoj stvarni geopolitički položaj, kulturnu povijest i prirodu, Vallisaari nadahnjuje i šira aktualna pitanja, uključujući razumijevanje međuovisnosti, odnosa između nas i drugih te mikro i makro svijeta koji ostaju izvan uobičajenog promatranja.

 

4. Suradnja s mjesnim organizacijama i pojedincima ključna je za dio i širenje gradske umjetničke scene.

Nadovezujući se na procvat Helsinkija i na institucionalnoj umjetničkoj sceni, nova udruživanja i razmjene protkani su tijekom cijelog programa izložbi i kolateralnih događaja, "Helsinški bijenale nadahnuti”. I domaći i inozemni umjetnici pozdravili su suradnju s gradskim zajednicama, od Margaret i Christine Wertheim "Helsinki Satellite Reef” stvorenog zajedno sa stanovnicima domova za njegu, do dokumentarnog filma Paweła Althamera i VR filma Sedam zatvorenika produciranog s obližnjim otvorenim zatvorom Suomenlinna.

 

5. Bijenale bi trebale biti dio kulturne građe koja pruža značajne parametre za društvenu održivost.

Kao dio ambiciozne kulturne vizije grada, Helsinški bijenale nastoji poboljšati društvenu održivost Helsinkija. Iako ovo samo po sebi obuhvaća ulaganje u mogućnosti umjetnika (značajno za one koji su iz regije, žive ili rade iz regije), također se proteže na kulturno obogaćivanje života svojih građana kroz holističke atribute suvremene umjetnosti. Ostavljajući trajno naslijeđe suvremene umjetnosti na kopnu, brojna dvogodišnja umjetnička djela - uključujući skulpture Alicje Kwade i Laure Könönen iz 2021. godine - postat će trajna obilježja gradske javne zbirke umjetnina.

 

6. Helsinški bijenale poziva sve.

Helsinški bijenale i s je besplatan događaj. Temelji se i promovira demokratska i inkluzivna načela, primajući kulturne entuzijaste i pridošlice. Iako je Vallisaari kao otok otvoren, javni prostor, umjetnička djela i događaji također će se prostirati na kopnu nudeći dodatnu dostupnost bijenalu. Održavajući svoj međunarodni opseg - u filmu „Isto more" sudjeluju umjetnici iz Finske i Australije, Kambodže, Njemačke, Indije, Japana, Kenije, Latvije, Poljske, Južne Koreje, Tajlanda, Turske, Velike Britanije i SAD-a, Helsinški bienale također će odgovoriti na utjecaj pandemije na to kako se bavimo umjetnošću. Stoga će pokrenuti kreativno (i reflektirajuće) programiranje s naglaskom na prihvaćanje mjesnog angažmana kako bi se stvorila značajna, pronicljiva iskustva za globalnu publiku.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr