12.3.2021. 7:28:00   
Ne pitati cijenu prije korištenja usluga

Tbilisi, Gruzija (slikao: Željko Marušić)

Ukoliko putujete u pravno sređene države ne biste trebali imati problema oko plaćanja primljenih usluga, ali iznimke uvijek potvrđuju pravilo pa je i u Europskoj uniji dobro provjeriti cijene. Stoga se nemojte začuditi ako vas u Varšavi frizerka ne zna ošišati, a naplati kao da ste u najboljem pariškom salonu ili u Varni platite taksi vožnju iz zračne luke do središta grada kao da vas je vozio do barem do Sofije, a do grada ste mogli autobusom za desetak kuna!

 

Naići ćete i na maserke, govorim o pravoj masaži, koje će se dogovoriti za cijenu masaže i tražiti plaćanje unaprijed jer je takva naredba šefa. Nikada to ne činite da vam se ne dogodi da vas u zračnoj luci Nairobi maserka prestane masirati u pola posla i zatražiti nadoplatu dvostrukog iznosa od dogovorenoga! Čak će policajci teško izvući vaš novac natrag. Jezivo, u stvari, zar ne? 

 

Taksisti su vjerojatno najveći lopovi u mnogim državama. Nikada ne sjedajte u taksi, a da prije niste provjerili koja je cijena vožnja, koristi li taksimetar i je li ga pred vama uključio! Bilo bi dobro da se ranije propitate o mogućoj cijeni vožnje kako u Tbilisiju (Gruzija) ne bi, kada stignete na odredište, zahtijevali trostruku veću cijenu od one za njihove sugrađane. Isto tako barem malo proučite plan grada kako ne biste završili na skupom turističkom razgledavanju što je omiljeni hobi taksista.

 

I ugostiteljski objekti mogu biti problematični. Naručite jedno, dobijete drugo ili malo drugačije, ali s većom cijenom. Ne moramo gledati daleko preko granice. Tako ćete u varaždinskoj pizzeriji Angelus zatražiti krišku kruha, a dobiti zapečenu lepinju od tijesta za pizzu po paprenoj cijeni. Da, svaki dodatni zahtjev može biti skupo naplaćen!

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr