17.3.2021. 11:20:00   
Ministrica Brnjac s češkim ministrom vanjskih poslova Tomášom Petřičekom

Slika: Ministarstvo turizma i sporta

U Ministarstvu turizma i sporta ministrica Nikolina Brnjac održala je sastanak s ministrom vanjskih poslova Češke Republike Tomášom Petřičekom. Na sastanku se razgovaralo o suradnji Hrvatske i Češke u području turizma i sporta, trenutnoj epidemiološkoj situaciji, nastavku turističkih kretanja te projektu Safe stay in Croatia. 

„I u ovom pandemijskom razdoblju Hrvatska je poželjna autodestinacija češkim turistima. Tijekom 2020. godine ostvarili smo preko 500 tisuća dolazaka čeških turista te više od 3,5 milijuna noćenja. Česi su najveće zanimanje pokazali za Split, Istru i Zadar te za privatni smještaj i kampove" – istakla je na početku sastanka Nikolina Brnjac

Ministri su se složili kako je pandemija značajno utjecala na turizam te zauvijek promijenila obrazac industrije putovanja. Na sastanku se razgovaralo i o Zelenim digitalnim potvrdama, koje nikako ne bi smjele biti diskriminirajuće prema osobama koje se nisu u mogućnosti cijepiti već bi takve potvrde trebale olakšavati i ubrzati putovanja.  

Imajući na umu kako će i ovu turističku godinu obilježiti stanje epidemiološke situacije u Hrvatskoj, ali i zemljama u okruženju, ministrica Brnjac predstavila je ministru Petřičeku projekt Safe stay in Croatia kojim Hrvatsku nastojimo prikazati kao sigurno i poželjno odredište u državama odakle nam dolaze turisti, ali i naglasak staviti na zaštitu zdravlja turista i građana uvođenjem zdravstvenih protokola. 

I Brnjac i Petřiček smatraju kako je cijepljenje turističkog sektora izuzetno važno, kao i mogućnost testiranja turista na više mjesta. 

„Hrvatska i Češka nastavljaju njegovati dobre međusobne odnose i suradnju u području turizma i sporta" - zaključila je Brnjac.

Osim ministrice Brnjac i ministra Petřičeka sastanku je prisustvovala izvanredna i Ljiljana Pancirov, opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj Republici, Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu te Monika Udovičić, ravnateljica  Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr