24.3.2021. 12:51:00   
Koliko dugo hrana može biti u hladnjaku

Koliko dugo hrana može biti u hladnjaku

 

Ne čuvajte u hladnjaku rajčicu, luk ili krumpir.

 

A što učiniti kada u hladnjaku opazite namirnicu kojoj je istekao rok uporabe, a po izgledu i mirisu čini se u redu?

 

Kada se nešto u hladnjaku pretvori u neprepoznatljivu smjesu više je nego očito da se toga treba riješiti. U tom slučaju je najbolje da navučete gumene rukavice, na nos stavite štipaljku za rublje i pronađete najkraći put do kante za smeće. 

 

A što učiniti kada u hladnjaku opazite namirnicu kojoj je istekao rok uporabe, a po izgledu i mirisu čini se u redu? Evo nekoliko savjeta:

• Zamrznuta gotova jela i povrće: 

Većina ima na ambalaži napis "Upotrebljivo do datuma...”. Načelno ih možete koristiti do godinu dana od dana kupovine.

• Sladoled: 

Oslonite se samo na datum do kada je je jamčena svježina proizvoda. Ukoliko ga predugo čuvate u zamrzivaču, dobit će "gumeni” okus.

• Mlijeko i maslac: 

Datumi na mliječnim proizvodima ne znače da su ti proizvodi po navedenom isteku trajanja pokvareni. To su uobičajeni preporučljivi datumi uporabe. Mlijeko je obično dobro još nekoliko dana, a maslac će izdržati još čitav mjesec.

• Otvorena staklenka preljeva za tjestenine: 

Nakon dva tjedna obavezno je bacite u smeće! Na rubovima poklopca i vratu staklenke brzo se počinje skupljati plijesan koja često uđe i u sadržaj staklenke. 

• Sok od naranče: 

Sâm sok će izdržati čitav mjesec, vitamin C nažalost ne. Ukoliko sok nije dobro zatvoren i ako nije čuvan u staklenoj ambalaži odnosno tetrapaku (koji su za te vrste proizvoda najprimjereniji), izgubit će svoju biološku vrijednost.

• Sirevi: 

Kod tvorničko pakiranih sireva uvijek je na pakiranju utisnut datum uporabe. Ukoliko kupite odrezan komad sira koji je prilikom kupovine zamotan u papir, znajte da će ostati dobar barem nekoliko tjedana nakon kupovine. Naravno, ako ćete ga čuvati dobro zamotanog i ako na njemu nema plijesni odnosno ako se iz njega ne širi neugodan miris. Pa ako je sir i napala plijesan nije neka tragedija. Odrežite dio napadnut plijesni, i spasite ostatak sira.

• Jaja: 

Ako možda na pakiranju ne piše drugačije, jaja, u načelu, možete upotrebljavati mjesec dana nakon kupovine. Ako, naravno, nemaju čudan miris. Ipak, najbolje je upotrebljavati jaja do 15 dana starosti!

• Jogurt: 

Sigurno se može jesti nekoliko dana nakon isteka roka valjanosti.

• Ostaci iz restorana: 

Ako je dobro zatvoren "Dog bag” će izdržati do tri dana.

• Hladno meso - ostatak ručka: 

Obično je dobro čitav tjedan. Budite pažljivi kod manje slanog mesa.

• Otvorena boca vina: 

Crna i crvena vina brže oksidiraju i postaju gorka. Ukoliko želite sačuvati okus popijte ih u nekoliko dana. U protivnom ih možete koristiti kao preljev za salate.

• Prilozi: 

Majoneza, ketchup, gorušica (senf), začini, salatni preljevi, pekmezi, džemovi i razni želei su obično upotrebljivi godinu dana. 

• Kruh: Ako ste svježi kruh kupili u pekari čuvajte ga u hladnjaku (ako ga nećete zamrznuti), budući da ne sadrži konzervanse koji se stavljaju u trajne vrste kruha. Ako kruh čuvate u hladnjaku neće izgubiti vitamine i druge biološki vrijedne tvari i ostat će dobar barem tjedan dana. I još nešto: stavite ga u papirnatu, a ne u plastičnu vrećicu jer će tako sačuvati hrskavu koricu.

• Ostaci pizze: 

Ukoliko su dobro zamotani izdržat će tjedan dana.

                             

Čuvanje na hladnom

U hladnjaku možete čuvati mrkvu, celer, brokulu, cvjetaču i papriku. Problem s voćem u hladnjaku je da je skriveno pred očima i mislima. Zato je najbolje da na vrata hladnjaka nalijepite listić s upozorenjem što je u njemu kako biste i pojeli ono što ste kupili.

Ne čuvajte u hladnjaku rajčicu, luk ili krumpir. Hlađenje uništava njihov okus. Ukoliko voće nije zrelo stavite ga u smeđu papirnatu vrećicu i ostavite na pultu kako biste pospješili dozrijevanje.

                 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr