26.3.2021. 8:21:00   
Umak od paprike za makarone

Umak od paprike za makarone

(Recept za osam obroka)

 

Potrebno:

4 crvene paprike,

1 velika glavica luka

3 jušne žlice maslinovog ulja

300 ml povrtnog temeljca (instant)

75 g kikirikija (preprženog i neslanog)

po 1 žuta i zelena paprika

1 korijen komorača (približno 200 g)

4 poriluka

sol

papar

mljevena paprika (slatka)

1-2 čajne žličice soka limuna

može malo rakije od anisa (npr. Pernod) za okus.

 

Priprema:

1. Oprati crvenu papriku, očistiti je i narezati na kockice. Oguliti luk, također ga na sitno narezati i pirjati na 2 jušne žlice ulja. Dodati papriku i kratko je zagrijati. Preliti sa 100 ml juhe, pa papriku još 5 minuta pirjati dok ne omekša. U juhi načiniti ukusni pire od paprike i procijediti kroz cjediljku.

2. Kikiriki sitno samljeti. Ostatak paprike oprati, narezati na osmine, ukloniti bijele sjemenke i bijele vezivne trake. Pomoću noža za guljenje pažljivo oguliti kožicu, a meso paprike zatim narezati na sitne kockice. Oprati komorač, očistiti ga, zeleni dio odložiti sa strane, korijen narezati na sitno. Poriluk oprati i narezati na tanke kolutiće. Zeleni dio komorača narezati srednje sitno.

3. Ostatak ulja zagrijati i na tome kratko pirjati kockice povrća. Dodati kikiriki, pire od paprike i ostatak juhe. Zakuhati umak i dvije minute ga dalje lagano kuhati. Začiniti sa soli, paprom, mljevenom paprikom i sokom limuna.

4. U vrijeme posluživanja podgrijati umak. Umiješati poriluk i zeleni dio komorača, zakuhati i probati. Tko voli, može okus umaka poboljšati s nekoliko kapi rakije od anisa. Vrući umak poslužiti uz špagete.

 

Bitne činjenice

Težina uloženog truda:           * (vrlo mala)

Vrijeme pripreme:                  10 minuta

Vrijeme kuhanja:                     20 minuta

 

Energetska vrijednost po obroku: 185 kcal/780 kJ

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr