6.4.2021. 8:58:00   
Granice zatvorene i nova ograničenja: Latinska Amerika s 25 milijuna zaraženih

Rio de Janeiro, Savezna Republika Brazil 

Brazil je u središtu najnovijeg epidemijskog vala u regiji, zabilježivši nevjerojatnih 66.500 umrlih od covida-19 samo u ožujku, a slijedi ga Meksiko s više od 294.000 mrtvih, iako se smatra da ima i neprijavljenih slučajeva.

 

Zatvaranje kao utjeha

Čile je u četvrtak zatvorio sve svoje granice, Bolivija je na tjedan dana zapečatila granicu s Brazilom, a u Peruu su zabranili sve letove iz Brazila, Britanije i Južne Afrike kako bi pokušali izbjeći druge inačice virusa.

Ekvadorski predsjednik Lenín Moreno također je najavio obuzdavanje epidemije koju je opisao kao "javnu nesreću".

Čak je i Urugvaj, jedna od devet država koje dijele granicu s Brazilom, zabilježio nagli porast zaraženih i umrlh nakon što su ga smatrali učinkoivitm u kontroli zaraze za veći dio epidemije koja je započela u prosincu 2019. 

Carissa Etienne, direktorica PAHO-a, rekla je prošlog tjedna da u regiji Latinske Amerike nema dovoljno cjepiva za zaustavljanje izbijanja novih zaraza korona virusom i pozvala na nastavak korištenja maski za lice, pranja ruku i držanje sigurnosnog razmaka.

 

Kineski proizvođač cjepiva Sinovac, koji proizvodi cjepivo Coronavac, koje korisei u dvadesetak država, uključujući Brazil, Meksiko i Urugvaj, u petak je najavio udvostručenje godišnjeg proizvodnog kapaciteta na dvije milijarde doza.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr