6.4.2021. 14:29:00   
Odmor i san, te društveni život starijih ljudi

Tokio, Japan (slikao: Željko Marušić)

Stariji se ljudi često žale na loše spavanje koje je često posljedica lošeg zdravstvenog stanja, ali su nerijetko za njega krivi i sami: previše odmora, premalo (ili nikakvo) kretanje, negativne misli... Sve to utječe na kvalitetu spavanja.

Popodnevni odmor, posebice za vrućih ljetnih dana, svakako je preporučljiv, ali nikako nije primjeren dug popodnevni san jer ćete nakon njega tijekom noći gledati budni nalik zecu u mraku, te čekati kada će se razdaniti...

Tijekom dana budite, dakle, u dovoljnoj mjeri tjelesno i intelektualno aktivni da se noću ne biste borili s nesanicom jer zdrav san obnavlja tjelesnu i psihofizičku energiju. Biti aktivan ne znači cijelog dana trčati na sve strane i tako se prenaprezati, već bi zdrava aktivnost za tijelo i duh trebala biti korisna veza između sportskog ili nekog drugog oblika razgibavanja tijela - primjerice, živahna šetnja s psićem ili rad u vrtu. Kondiciju moždanih vijuga održat ćete intelektualnim radom koji može biti čitanje, učenje stranih jezika (zašto ne?!), te na druge načine.

Za posve ispunjen dan potrebno je i druženje. Stoga zaboravite na usamljeno sjedenje i razmišljanje o tome što ste u životu učinili krivo ili propustili - neka vam pred očima radije bude misao da i starost može biti zanimljiva, šarolika i lijepa!

Kada govorimo o druženju, na umu nikako nemamo samo druženje s ljudima vaše životne dobi jer druženje s djecom i unucima, a možda i sa susjedima koji bi po godinama mogli biti vršnjaci vašoj djeci ili unucima, za vas mogli biti izvor mladosti, vedrine i energije kojom ćete se napajati. I pritom nikada ne pomišljajte da im nemate što dati! Bogatstvo iskustava i životna mudrost dragocjenost su koju cijene i mladi ljudi, iako će je u cijelosti razumjeti tek kada se i sami približe vašoj životnoj dobi.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr