20.4.2021. 9:47:00   
Detox dijete: Jesu li korisne?

Slika: Instagram

Takozvane detoksikacijske dijete trebale bi pomoći u oslobađanju tijela od mogućih neželjenih tvari poput kemikalija i zagađivača. Oni bi također trebali pomoći kod gubitka kilograma. Ali koliko su takve dijete, koje se obično provode sokovmai, zaista korisne?

Nekoliko dana pijenja samo sokova, vode i juhe čini dijetu sokovima. Tako bi se, kažu, tijelo trebalo detoksicirati. No postupak nije bez opasnosti i ne donosi uvijek željeni učinak.

 

Post od tri do sedam dana

Dijeta sokom trebao bi tijelo osloboditi otrova i skinuti kilograme. Ova detoksikacijska dijeta ima loših strana. Na što biste trebali obratiti pažnju?

Provedba je vrlo jednostavna: otprilike tjedan dana prije stvarnog početka trebali biste izbjegavati alkohol, nikotin i kavu, a uglavnom jesti laganu hranu prethodnih dana. Neki prethodno obave i čišćenje debelog crijeva, na primjer uz pomoć Glauberove soli(* pogledajte na dnu teksta!).

Tada izlječenje započinje. Ovisno o primjeni, svaki obrok zamjenjuje se s 200 do 250 mililitara soka od voća ili povrća tijekom razdoblja od tri do sedam dana. Tijekom tog vremena liječenja sokovima, uz sokove se smije piti samo vodu, nezaslađeni čaj i juhu od povrća.

 

Dobrobit ili malaksalost

Učinak kojem se nadamo leži u povećanom i brzom gubitku kilograma, ali postoje i druga iskustva: glavobolje i bezvoljnost kao rezultat izlječenja, na primjer.

Njemačko nutricionističko društvo (DGE) preporučuje pet obroka voća ili povrća dnevno, ali uz to je predviđen samo jedan obrok soka.

Sokovima apsorbirate puno fruktoze, što može imati negativne zdravstvene učinke ako ih previše popijete. Stroga dijeta sa sokovima može dovesti do prekomjerne opskrbe određenim vitaminima i nedostatka proteina i masti.

 

Upitan učinak

Uz to, učinak takvih načina detoksikacije nije znanstveno dokazan, i upitno je u kojoj mjeri to potiče metabolizam. Činjenica da se kilogrami tako brzo tope vjerojatno je posljedica manjeg unosa energije.

Nakon izlječenja mogao bi doći do yo-yo učinka, tako da možete vratiti izgubljenu težinu brže nego što biste željeli.

Ipak, prema mišljenju stručnog društva, detoksikacijska dijeta, poput sokovima, mogla bi biti polazna točka za promjenu prehrambenih navika. Međutim, savjetuje se uzimanje sokova kod takve dijete pod liječničkim nadzorom. Pogotovo ukoliko pijete lijekove. Djeca, adolescenti, trudnice i dojilje trebaju se držati dalje od toga.

_____________________________

*Glauberova sol

U 17. stoljeću liječnik, kemičar i ljekarnik Johann Rudolph Glauber izumio je lijek koji je danas poznat kao Glauberova sol. Inače, kemijski spoj iza Glauberove soli naziva se natrijev sulfat. Sol dolazi iz sumporne kiseline. Ako ste nezadovoljni svojom težinom i želite smršaviti ili želite učiniti nešto dobro za svoje tijelo općenito, postom možete sebi učiniti uslugu.

 

Kada i zašto piti Glauberovu sol?

Glauberova sol koristi se za pročišćavanje, posebno na početku posta. Jer prije nego što započnete post, trebate isprazniti crijeva kako biste u potpunosti detoksicirali svoje tijelo. To također ima psihološke prednosti jer se osjećaj gladi ublažava nuždom. Kad biste brzo "hladno započeli" bez pročišćavanja, mučila bi vas stalna glad. To se pročišćavanje može postići sokom od kiselog kupusa koji možete dobiti u svakom supermarketu. Međutim, sok od kiselog kupusa nije ni izbliza tako moćan kao Glauberova sol. Glauberova sol povećava količinu tekućine u crijevima i tako izaziva proljev. Važno je znati da je pročišćavanje Glauberovom soli neugodno. Gutanje ponekad uzrokuje teški proljev koji se ponavlja tijekom otprilike osam sati. To biste trebali imati na umu kad uzimate Glauberovu sol, jer u tom razdoblju morate biti blizu zahoda i, u najboljem slučaju, biti kod kuće. Učinak čišćenja crijeva započinje otprilike jedan do tri sata nakon uzimanja Glauberove soli. Također biste trebali planirati postupak za dan, a ne za noć. Glauberova sol je slobodno dostupna, možete je nabaviti u ljekarnama i u dobro opskrbljenim trgovinama zdrave hrane.

 

Kako uzimati Glauberovu sol?

Glauberova sol uzima se jednom za drenažu, a doza je 40 grama koju otopite u 0,75 litara vode. Budući da tijelo gubi puno tekućine prilikom pročišćavanja, mogu se pojaviti vrtoglavica ili glavobolja. Pijte puno vode!

Uz to, bitno je pridržavati se uputstva za uporabu!

 

Kada ne biste smjeli uzimati Glauberovu sol?

Ako vam trebaju dugotrajni lijekovi za ubrzavanje probave, na primjer zbog zatvora, definitivno ne biste trebali koristiti Glauberovu sol. Budući da Glauberova sol nije prikladna kao redoviti laksativ. Glauberova sol može se koristiti i za simptomatsko liječenje zatvora, ali samo na kratko. No dugotrajna uporaba laksativa, bilo prirodnih ili kemijskih, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. U osnovi, osobe s niskim krvnim tlakom, zatajenjem srca, poremećajima elektrolita, bolestima debelog crijeva, osjetljivim gastrointestinalnim traktom ili s oštećenom funkcijom bubrega ne smiju jesti Glauberovu sol. Inače, Glauberovoj soli se trenutno ne pripisuju loše popratne pojave. Povremeno se može dogoditi povraćanje jer se ne mogu svi nositi s masivnim slanim okusom.

 

Zamjene za Glauberovu sol

Ako želite nježno pražnjenje crijeva, možete iskušati sljedeće proizvode. Zapamtite da svi reagiraju različito, zbog čega ne postoji jedna preporuka:

ricinusovo ulje

sok od limuna

sok od kiselog kupusa

jabučni ocat

ljuske psylliuma

kvasac za kruh

sok od šljive

rogač.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr