27.4.2021. 11:53:00   
Spavanje - što se zbiva u vašem tijelu dok spavate?

Za sretan i skladan život dobar san je bitan (slika: Biškek, Kirgistan - slikao: Željko Marušić)

Ako ste se noćas budili, pogledajmo što se zbiva u vašem tijelu.

Statistički gledano, ljudi spavaju mnogo više negoli im je predodređeno. Razina tjelesne temperature prirodno opada dok spavate, a dok spavate noseći guste pidžame ili teške pokrivače koji vas zagrijavaju, doći će do previše topline u tijelu i ometat će vas u spavanju. To može prouzročiti bacanje i prevrtanje na krevetu, smanjujući visoku kvalitetu sna.

 

Ispod i na sebe stavite prozračne tkanine

To je pravi izbor za muškarce, ali još bolji za žene. Ovo također pomaže onima koji imaju naslage masti. Spavanje praćeno prozračnim tekstilom pomaže spriječiti rast grinja i mikroorganizma, a istovremeno pomaže kod isušivanja mrlja znoja i održavanje lakoće spavanje.

Dobrim snom dobivate mogućnosti bržeg smanjivanja težine. Kada čvrsto spavate noću smanjuje se i razina kortizola.

 

Spavajte goli u društvu

Dodir kože na kožu povećat će hormone vezanja zajedno s oksitocinom. Osim što će stvoriti dodatnu osjetljivost na dodir vašeg partnera, povećat će osjećaj povjerenja, povezanosti i sniziti tlak srca dok ljubav ne započne.

U nekom ćete trenutku osjetiti posebnu pozitivnost, a dobit ćete i dodatnu energiju. Ima dosta pojedinaca kojima nedostaju ova osjetila u uobičajenom životu.

Također korištenjem manje odjeće doći će do više kretanja krvi, a time i smanjenja bolova. Spavanje oskudno odjeven ili gol uklanja i bolove želuca i povezanih organa, kao i bol u struku, te uklanja napetost. 

Uske gumene trake na gaćama treba u potpunosti izostaviti za dodatno ugodno opuštanje. Postoji čak i istraživanje koja otkriva da to pomaže ljudima koji imaju poteškoća kao što su osjećaj gušenja i nesanica, jer se bez postiže umirujući osjećaj.

Postoji nekoliko izvještaja kako gole pore i koža upijaju vitamine uspješnije negoli kada je na nama odjeća. Spavanje bez odjeće omogućava rad lojnih žlijezdi u punoj mjeri.

Maknite pidžame i spavaćice, koristite lagane tkanine za posteljinu poput stopostotnog pamučnog popelina i lana, prekrivajte se laganim prekrivačima i odbacite poplune!

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr