29.4.2021. 8:27:00   
Hrvatska ima sve uvjete za prelazak na zeleni turizam

U sklopu Woom Tourism Arene održan je treći webinar „Zeleni turizam", čime je nastavljen niz webinara usmjerenih na zelenu tranziciju u hrvatskom gospodarstvu. Osim glavnih prednosti poslovanja po zelenim načelima, žarište rasprave je bilo usmjeren i na isplativosti ovakvih ulaganja te dugoročne pozitivne učinke usmjerenja na zeleno u turizmu.

Održivi razvoj i zeleno poslovanje su unazad nekoliko godina postali neizostavan dio društvenog i poslovnog života, a svakim danom dobivaju na sve većoj važnosti u ključnim gospodarskim granama. Kada je riječ o Hrvatskoj, turizam je izuzetno važan čimbenik gospodarskog rasta. Štoviše, turizam je nedvojbeno nositelj gospodarstva, a istovremeno ima i velike mogućnosti da postane ogledni primjer te pokretač prelaska na zeleno. 

„Turizam je fenomen koji je isprepleten kroz sve gospodarske i društvene strukture. S jedne strane nosi iznimnu gospodarsku korist, a s druge strane je velik zagađivač okoliša i potrošač prirodnih bogatstva. Stoga je danas potrebna preobrazba turizma i svih sudionika u turizmu, kako bismo osim gospodarske koristi, kroz održivi turizam stvorili dodatnu vrijednost i dobrobit za mještane i očuvali prirodna bogatstva na kojima se naš turizam i temelji" - poručila je Silvija Ilišković Balagović MRICS, savjetnica za turizam i hotelska ulaganja i voditeljica webinara.

Pri tome je kao izvrstan domaći primjer za održivi turistički objekt istaknut hotel Split. „Poučeni zapadnim primjerima, uvjerili smo se da postoje brojne mogućnosti za uštede na vodi, energiji i upravljanju objektom. Iz želje da više uštedimo, bili smo voljni više i ulagati u potrebne uvjete za održivost. Tako smo odlučili iskoristili što više sunčeve energije kao glavnog izvora energije za zagrijavanje vode u hotelu" - istaknuo je Mladen Tomić, direktor i osnivač, hotel Split.

O važnosti i mogućnostima korištenja solarne energije kao ključnog prirodnog bogatstva, govorio je i Vedran Belmarić, direktor, E.ON Solar d.o.o. „U Hrvatskoj imamo veliku sreću da gotovo nema mjesta koje nije pogodno za gradnju sunčane elektrane kojan proizvodi struju jeftiniju od tržišne električne energije. U Hrvatskoj je prosječan povrat ulaganja ispod šest godina i to bez ikakvih poticaja. Ako računamo na to da je prosječan povrat ulaganja unutar šest godina i da je prosječan vijek trajanja solarne elektrane oko 25 godina, može se računati na gotovo 20 godina besplatne električne energije" - poručio je.

Više o isplativosti i novčanom potpomagaju ulaganja u zeleni turizam kroz EU fondove, govorila je Iva Vrankić, savjetnica u Odjelu za energetsku tranziciju i održivi razvoj, Apsolon. Istaknula je kako Hrvatska ima obavezu potrošiti najmanje 30% EU novca energetskoj pretvorbi, obnovljivim izvorima energije i borbi protiv klimatskih promjena. „Cilj je smanjenje potrošnje svih energenata, povećanje sigurnosti, pouzdanosti i radne učinkovitosti, tehnička unapređenja i sniženi troškovi održavanja" - zaključila je.

Na webinaru su također sudjelovali Flavio Gregorović, tehnički direktor, Valamar Riviera d.d. i Vjeran, Piršić, predsjednik, i Šime Klarić iz udruge Eko Kvarner. U konačnici, zaključak je kako Hrvatska nedvojbeno ima prirodne uvjete za prelazak na zeleno na području turizma, koja može biti značajno potpomognuta novcem Europske Unije, a dugoročno pridonosi lokalnoj zajednici, očuvanju okoliša i stvaranju značajnih nacionalnih prihoda uz krajnju odgovornost prema prirodi i čovjeku.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr