29.5.2021. 8:23:00   
Zelena salata: To biste trebali imati na umu za klasičnu salatu

Klasika među salatama pomalo je zaboravljena. Ova blaga salata zapanjujuće je raznolika i zaista bi trebala biti svima dobra. Pokazat ćemo vam na što treba paziti prilikom kupnje i pripreme.

Naraštaji zelenu salatu i dalje smatraju par excellence (u najvećoj mjeri najbolja). Ali konkurencija u supermarketima je velika. 

Znate samo zelenu salatu s blago uvijenim lišćem? To je najčešće kod nas. Ali postoji više sorti: žuto-zelena, pa čak i crvena salata. Potonja je posebno popularna kod Francuza zbog posebno nježnih listova. Ako lišće bogato hranjivim sastojcima nije dovoljno, salata nudi nježno i izuzetno ukusno srce.

 

Salata s tradicijom

Salata je bila poznata stoljećima prije naše ere. U to je vrijeme, međutim, zeleno povrće izgledalo malo drugačije: raslo je u divljim grozdovima. Nije iznenađujuće, jer salata vjerojatno dolazi iz divlje salate iz južne Europe. U srednjem vijeku se običaj jedenja salate proširio samostanima i tako je postala omiljena.

 

Kupnja i spremanje salate

Svježu salatu možete lako prepoznati: trebala bi izgledati bujno zeleno i svježe. Dno peteljke ne smije biti smeđe. Na ovoj vrsti salate brzo se stvaraju smeđe mrlje, koje su odmah uočljive na starijoj salati.

Zelena salata je najosjetljivija među salatama. Ne voli dugo stajati i osvećuje se za duga vremena čekanja uvelim lišćem. Dakle: kupujte je i jedite isti dan. Dakle, isplati se biti brz!

Ako i dalje želite, nakon ovog saznanja, čuvati salatu, trebali biste je zaštititi od isušivanja. Salatu lagano poprskajte vodom, labavo zamotajte vlažnom krpom ili papirom ili spakirajte u plastičnu kutiju. Uz malo sreće, u pretincu za povrće hladnjaka izdržat će približno dva dana.

 

Pripremite salatu

Ne morate obraćati puno pažnje na pripremu salate. Sve što izgleda uvenulo ili smećkasto jednostavno bacite. Ostatak se uklanja s peteljke i čupa u komade.

Salatu također možete staviti na radnu površinu peteljkom prema gore i nožem rezati oko peteljke. Zatim izvucite peteljku i iščupajte listove na komade veličine zalogaja.

Iščupane listove nakratko očistite od pijeska u vodenoj kupelji, a zatim ih osušite pomoću centrifuge za salatu. Gurmani vole srce salate rezati ili nožem ili jednostavno razdvoojiti rukom

 

 Što ide uz salatu?

Listovi zelene salate su, za razliku od vrsta salata poput rukole, prilično blagi i stoga omiljeni kod djece. Ali budite pomalo lukavi tijekom pripreme. Nakon dodavanja preljeva ne biste trebali čekati predugo budući da listovi mogu uvenuti.

Zahvaljujući svom blagom okusu salata se slaže s gotovo svime. Možete je i miješati s drugim vrstama salate ili listove staviti na svoj obloženi kruh (sendvič) ili hamburger kao hrskavi dodatak.

Lagani preljevi najbolje se slažu sa zelenom salatom. Pomiješajte malo jogurta sa začinskim biljem poput majčine dušice, ružmarina, peršina, bosiljka ili bosiljka i malo limunovog soka ili koristite klasični preljev od ulja i octa. Preporučamo bučino ulje i jabučni ocat.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr