19.12.2012. 20:25:00   
Ludbreg u centru svijeta

Legendu o Ludbregi otkrio je povjesničar umjetnosti Erasmus Weddingen u nepotpunom zapisu iz godine 1776., nađenom u Varaždinu, za koji se pretpostavlja da je preživio požar. Priču o hrvatskoj Ludbregi ili Liutbergi zabilježio je pavlinac opat Honorius iz Lepoglave. Ona je rođena 1. travnja, najvjerojatnije 1141. godine nedaleko Varaž dinskih Toplica, kao kćerka upravitelja imanja koji je bio u službi grofa Bele II. Ludbrega je stasala u obrazovanu i prelijepu šesnaestogodišnjakinju, kada ju je zaveo vitez Urlik. Pokajavši se, Ludbrega je, požrtvovno se brinući o svom sinčiću, Theopoldu, živjela isposničkim životom, radeći kao služavka u raznim mjestima i pomažući siromašnima i bolesnima. Pokajnički život prekinuo je nečastivi u liku eremita i zaveo je po drugi put. Bježeći od ljudi i zla, našla je sklonište u jednoj od malenih vinogradskih kućica pokrivenih slamom, koja još od rimskih vremena ukrašavaju vinorodni brežuljci iznad Iovie. Ludbrega je počela obrađivati vinograd i postala vješta vinogradarka. Uskoro se njeno slatko vino pročulo nadaleko i naširoko. Legenda kaže kako je jednom ubrzalo izbor čak i samog pape u Viterbu, jer je kardinal iz Budima, čudotvorno točivši vino iz nepresušne bačve skratio vrijeme konzistoriuma. Ludbrega je svoje vino darivala crkvama, kapelicama i samostanima za sveti obred. Njezino vino bilo je ljekovito i pomagalo je u ozdravljanjima. I Theopold je postao vinogradar koji je svoje umijeće usavršio u dalekoj Burgundiji gdje je nastavio tradiciju pravljenja najboljih vina. Ludbregi su se pripisivali i različiti nadnaravni događaju, kao na primjer, frcanje kamena međaša s njezina posjeda (otprilike tu gdje je današnji Črn-Bel).

U svojim zrelim godinama Ludbrega je još uvijek bila izuzetno lijepa i nečastivi je odlučio opet ju staviti na kušnju. Pojavio se u obliku prebogatog grofa koji ju je htio zavesti i kupiti njen vinograd. Ali ovaj put, ona se nije dala prevariti. Sav jad zbog bijede i nesreća proživljenih u mladosti kulminirao je u furioznom naletu bijesa. Nečastivog je pomoću drvenog križa svom silinom potjerala u zemlju da je na suprotnoj strani zemljine kugle eksplodirala Antipodovina i od nje preostao samo vulkanski otočić Antipodes, koji se danas nalazi blizu Novog Zelanda. Na taj događaj ukazuje izvor slane i sumporne vode koja se može zapaliti jer dolazi iz središta zemlje. Ludbrega je bila vrlo omiljena i doživjela je duboku starost. U kapelici na svom posjedu (najvjerojatnije na mjestu današnje kapelica Majke Božje Žalosne), našla je svoje posljednje prebivalište. Bila je među ljudima zapamćena i kao Sveta Ludbrega. Najezdom Turaka nestala je kapelica, kao i svaka legenda.

Njen dan slavi se 1. travnja, a njezinu ikonografiju krase vinska preša, kalež i grožđe, znamenja Ludbrega koji su očitovani do današnjih dana. Prema mišljenju opata Honoriusa, staro rimsko naselje Iovia je nakon smrti Ludbrege dobilo naziv Ludbreg. Lik pobožne, lijepe i požrtvovne žene tajanstvenog srednjeg vijeka, na najbolji način objašnjava mnoge legende iz bogate prošlosti Ludbrega. Ludbregi Ludbrežani mogu zahvaliti da je ludbreško vino postalo znamenito, a Ludbrežani tako gostoljubivi, radini i vrijedni vinogradari.

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr